Cristian Staicu | Despre desen ca punte catre accesarea energiei interioare si ca posibil ghid al regasirii de sine – Mandala
16735
post-template-default,single,single-post,postid-16735,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Despre desen ca punte catre accesarea energiei interioare si ca posibil ghid al regasirii de sine – Mandala

21 Jul Despre desen ca punte catre accesarea energiei interioare si ca posibil ghid al regasirii de sine – Mandala

Mandala este o reprezentare grafica a centrului (Sinele la Jung). Ea poate sa apara in vise si viziuni sau poate fi creata spontan ca opera de arta. Ea este prezenta in reprezentarile culturale si religioase din diferite culturi, aparent fara legatura, ceea ce confirma ca este un produs al inconstientului.

Exemple de mandala exista in toate culturile vechi. O gasim in crestinism sub forma frescelor cu imagini animaliere reprezentand pe apostoli. Zodiacul astrologic si versiunile lui sunt exemple de mandala. De asemenea, in practicile spirituale indiene sau panindiene gasim exemple fascinante de mandala, cu simboluri ale panteonului local (in functie de zona in care apar, acestea contin ca reprezentare a centrului, a Sinelui zeul suprem al acelui loc pe langa care, in functie de religie – mono sau pluriteista – apar si alti zei sau precum in crestinism, sfinti sau ingeri). In practicile yoga mandala poate fi un suport pentru meditatie sau o imagine care trebuie internalizata. Aceasta imagine organizeaza energiile si fortele interioare ale adeptului si le pune in relatie cu eul sau.

In general, o mandala este o figura geometrica – patrat sau cerc, abstracta si statica, sau o imagine vie formata din obiecte si/sau fiinte. In visele noastre mandala indica fenomenul de centrare a psihicului individual in care eul isi reconsidera pozitia (dominanta) prin asimilarea continuturilor inconstientului colectiv (simboluri sau imagini arhetipale ). In visele moderne o mandala poate fi un dispozitiv electronic sofisticat – un ceas electronic, de exemplu – o masinarie circulara. OZN-urile vazute pe cer sunt si ele de cele mai multe ori simboluri de mandala.(1) Alte imagini de mandala pot fi fantanile circulare, parcurile si aleile lor radiale, piete patrate, obeliscuri, cladiri in forma circulara sau patrata, lacuri, fluvii (retele de apa radiale).

În terapia jungiana, care include eliberarea si trairea continuturilor inconstientului colectiv, se foloseste adeseori desenul spontan al mandalelor. Exista o multime de ilustratii care atesta aceasta tehnica practicata de insusi Jung.

Jung despre mandala:

“Mandalele mele erau criptograme privitoare la starea sinelui care mi se prezenta mereu alta, zilnic. In ele am vazut sinele – adica, intreaga mea fiinta – activand. Mai precis, la inceput abia întrezaream semnificatia lor; dar mi se pareau in cel mai inalt grad importante si le-am pastrat ca pe niste perle pretioase. Aveam sentimentul clar ca ele erau ceva central iar, cu timpul, am capatat prin ele o conceptie vie despre sine. M-am gandit ca sinele este ca o moneda care sunt eu – lumea mea. Mandala reprezinta aceasta moneda, si corespunde naturii microscopice a psihicului.”(Memories, Dreams, Reflections, Vintage Books – 1989, p. 196).

Asa ca va invit sa incercati sa va asezati in fata unei planse si sa lasati libertate imaginilor care apar sa se aseze pe ea. Nu se stie, poate o sa fiti surprinsi de rezultate. 

_______

Note:
1. Despre OZN-uri ca simboluri ale inconstientului si mandala gasesti informatii in volumul X din operele complete ale lui Jung “Civilizatia in tranzitie” in cadrul capitolului XV intitulat “Un mit modern”.

_______

  
Imagine mandala – Carl Gustav Jung

  
Portret – Carl Gustav Jung

No Comments

Post A Comment

Specify Facebook App ID in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work