Cristian Staicu | DEZVOLTARE PERSONALA & COACHING PSIHOLOGIC
13927
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13927,page-child,parent-pageid-16539,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

coaching1

Dezvoltare Personala & Coaching Psihologic

Nosce te ipsum – Cunoaste-te pe tine insuti

Vechii greci au scris acest aforism la intrarea in templul lui Apolo de la Delphi. Se pare ca auto-cunoasterea ramane o preocupare majora a omului.

 

Reconsiderarea modului de gandire, suna pompos dar cu asta se ocupa coaching-ul. Prin coaching se incearca cresterea gradului de autocunoastere pana acolo unde clientul ajunge  sa constientizezeze  daca actiunile sale sunt sau nu in armonie cu valorile dupa care se ghideaza in viata. Pentru ca daca nu exista armonie apar problemele si frustrarile. De exemplu sunt oameni care isi cumpara tot felul de lucruri ca sa scape de probleme. Dar starea de bine dispare dupa 10 minute si ajung sa-si mai cumpere un lucru si tot asa. Este vorba despre ceea ce constientizezi tu ca fiind adevarat. De exemplu, oamenii au probleme (situatii care nu sunt intotdeauna asa cum am vrea  noi in mod ideal sa fie) si ne incarcăm de emotii negative si parca chiar devenim intruchiparea problemei. Suntem fix acolo, in mijlocul ei. Aici intervine din nou coaching-ul pentru a ajuta clientul sa realizeze ca el si problema sa sunt doua instante diferite si ca totul tine de modul in care priveste situatia si cum o asimileaza. Dar cum rezolva oamenii problemele e alta dilema. Solutiile de tip reteta de genul “cum sa” pot să functioneze, dar nu tot timpul. Cel mai bun exemplu este slabitul. Toti oamenii stiu ca daca vor sa slabeasca trebuie sa faca sport si sa manance sanatos. O solutie de tip reteta se aplica cu succes pentru rezolvarea problemei kilogramelor in plus, dar cu toate acestea ceva nu merge.  Desi constientul ne spune “gata de maine ma apuc de slabit”, subconstientul iti da peste nas: “Ia, mai lasa-ma!” Este vorba despre convingerile asumate si greu de urnit. O problema este o problema in momentul în care tu spui asta iar interpretarea poate face diferenta. -La un meci de fotbal, jumatate din spectatori sunt suparati,  jumatate se bucura-, ca sa fie si mai clar cat de mult conteaza circumstantele.

Treptat, prin conversatie si munca cu un coach, subconstientul tau nu mai este o frana ci motorul care misca lucrurile in bine.

 

Cine foloseste coaching si de ce?

Coaching-ul, cu un profesionist, este activitatea prin care se ofera suport unei persoane pentru ca aceasta sa obtina anumite rezultate specifice pe plan personal sau profesional. Structurile, modelele si metodologiile coaching-ului sunt numeroase, insa indiferent de stilul folosit, sistemul de facilitare de baza presupune ca profesionistul in coaching sa puna intrebari si sa provoace clientul sa gaseasca raspunsuri singur, raspunsuri care au la baza valorile, preferintele si perspectiva sa ( a clientului ). Coaching-ul se diferentiaza de disciplinele terapeutice si de consiliere prin faptul ca porneste de la situatia prezenta. Coaching-ul este performant atat cu persoane individuale cat si cu grupuri.

 

Intrebarile si raspunsurile sunt la tine

Ce face un coach? Sprinjina oamenii sa devina performanti prin reconsiderarea lucrurilor importante pentru ei.

Ce nu este coachingul? Nu este o terapie. Terapia se adreseaza trecutului si cu ajutorul psihologului scapi de traume. Coachingul este pentru prezent si viitor. Un coach nu este mentor, nu da sfaturi ci spirjina oamenii sa descopere singuri solutii. Omul este expertul in viata lui, el stie cel mai bine, raspunsurile sunt in interiorul lui.

30%

Manageri care considera motivarea angajatilor ca fiind cea mai grea sarcina

incblot.com

49%

Angajati isi doresc sa le fie recunoscute verbal meritele

incblot.org

57%

Gradul de imbunatatire al managementului timpului, ca urmare a coaching-ului

Studiu Alberta Business Coach

67%

Imbunatatire a balantei munca/timp personal

Studiu Alberta Business Coach

Pentru programari si mai multe informatii